Klass 5-6

Klasslärare: Maria Lundqvist maria.lundqvist@soderhamn.se
Elever: 9

Skolmobil: 072-704 39 48, Skolkurator: 070-242 37 11, Skoltaxi: 070-363 73 65 eller 0278-19005, Sjukanmälan till skolan görs på skolplatsen.
Ni loggar in med ert bankid. (Om den möjligheten inte finns så hör av er till skolan på 0270420166) soderhamn.skolplatsen.se

 


Aktuellt 190430:

inbjudan skolresa med tider 190429

Hålltider för de som anmält sig på skolresan lördagen den 11 maj:

Lördagen den 11 maj åker vi på Skolresa till Boda Borg i Medelpad, Torpshammar

Vad är Boda Borg? Boda Borg är Questar, fyllda med nervkittlande utmaningar som du och ditt lag skall klara er igenom. Spänningen stiger för varje sekund då ni kämpar er framåt.
Upplev något unikt och gör verklighet av drömmar. Våra Questar prövar era sinnen och ung som gammal upplever ett äventyr ni sent kommer att glömma! Läs mer här bodaborg.se/anlaggningar/torpshammar/

07:00   Bussresan börjar från Holmsveden (tågstation) nästa stopp vid Tempo kl 07.15

Festis och tunnbrödsrulle med ost eller skinka serveras på bussen

10:30   Boda Borg

12:00   Hamburgertallrik

Fortsättning Boda Borg

15:00   Fika Saft/kaffe & kanelbulle

15:15   Gårdskampen (ledarledd femkamp utomhus)

Prisutdelning

17:00   Kycklingwok med ris, sötsur sås och glass

18:00   Skattjakt på spökvinden

19:00   Hemresa med buss, samma stopp (ca 21.15)

BRA ATT VET: Ta med eget hänglås till våra förvaringsskåp eller köp ett på Boda Borg 45kr. Föräldrar som följer med och även göra utmaningar kostar det 710 kr per person, inkl allt, vissa utmaningar behövs en vuxen till så vi delar upp er så det blir åtminstone en vuxen i varje lag. Förälder kan även följa med utan att göra utmaningar men mat har jag förbeställt till alla. I anslutning till entrén Boda Borg finns en kiosk där de förutom både varma & kalla drycker, glass & godis även säljer grillkorv, french hotdog & toast. Vill man handla i kiosken får man ta med egna pengar.

Frågor, akuta förhinder mm kontakta: Ulrika Hedlund 070-3396588

inbjudan skolresa med tider 190429


Aktuellt 190315:

Årets Skolresa för 4-6 an kommer att ske Lördagen den 11 maj och går till Bodaborg i Torpshammar utanför Sundsvall.
Anmäl era barn senast den 4 april om de ska med.

Mer info och anmälningsblankett:

Word: Anmälningsblankett skolresa 11 maj 2019
PDF: Anmälningsblankett skolresa 11 maj 2019


Aktuellt 181109:
Artikel i Kuriren om 6ornas språklektioner som brister: artikel språk 181108


Aktuellt 181031:
Sockförsäljningen är slut och beställning inskickad, leverans vecka 46-47


Aktuellt 180925:

Klass 4-6 an säljer plastpåsar ölandsplast, herrgårdsljus och sockgrossisten för att få ihop pengar till skolresa.

För plastpåsar tar vi 60 kr för ett paket och 110 kr för två paket.
Herrgårdsljus tar vi 90 kr för ett paket och 160 för två paket.
Sockgrossistens katalog hittar du här: https://www.sockgrossisten.se/wp-content/uploads/2018/08/katalog-HÖST-2018_SE.pdf
Vill ni bläddra i katalogen fysiskt meddela oss så kommer vi med den.

Någon som vill köpa något, kontakta någon av barnen/föräldrarna i 4-6 an eller sms/epost 070-3396588/info@skogssocken.se
ange artikelnummer, storlek och sidnummer på sockgrossisten om ni vill ha något3-6 an vecka 2 2018


Aktuellt 180108:

Schema klass 5

Schema klass 6


Aktuellt 171117:

vecka 46 17 3-6 an


Aktuellt 171023:

vecka 42 3-6 an 2017


Aktuellt 171002:

vecka 39 3-6 an 2017


Aktuellt 170922:

vecka 38 2017 klass 3-6


Aktuellt 170911:

Vecka 36 3-6 an 2017

Ännu en vecka har gått. Nu har vi också börjat märka av den där obligatoriska förkylningen som kommer efter skolstart, det märks både på personalstyrkan och elevstyrkan. Vi hoppas att det går över snart.

I klass 3-4 har de fortsatt med historia och kommit in lite på vikingar och deras tro på asagudar. I NO så har de fortsatt med skogen. Vi fortsätter på lika med svenskan. På idrotten kommer det att vara basket. Kom ihåg ombyte, tvål och handduk!

I klass 5-6 så har de fortsatt med judendom och NT. I NO fortsätter de med universum. Svenskan har de arbetat med substantiv. Bilden har de fortsatt med bakgrunder och de börjar bli klara med det. Idrotten nästa vecka kommer att vara basket, kom ihåg ombyte, tvål och handduk!

Det har vart lite överraskningar denna vecka, främst för att de har en lärare i klass 5-6 som inte alltid kommer ihåg allt J På onsdagen så kom det en buss för att hämta elever som skulle på teater så klass 4-5-6 fick skynda sig att springa ut och åka i väg på teater. Klass 3 stannade då kvar på skolan och bakade kakor inför föräldramötet på kvällen. Sofie tyckte det var kul att få vara lite ensam med treorna och lära känna dom lite bättre så det löste sig bra ändå.

På kvällen på onsdagen hade vi föräldramöte och det var bra uppslutning. Vi ska skicka ut en sammanfattning av mötet sen men det finns två saker som jag vill nämna här i brevet också. Nummer ett är att återigen påminna om att ingen elev under klass 4 får cykla till och från skolan själv och samtliga elever som cyklar ska ha hjälm på sig. Nummer två är att vi på idrotten kräver att alla är ombytta och har handduk så de kan duscha. Om det är så att eleverna av olika anledningar inte kan duscha med de andra så får ni föräldrar gärna ta upp det med oss på skolan så ordnar vi självklart det. Ska eleven inte delta på gymnastiken så måste det finnas en lapp från vårdnadshavare eller så kontaktar ni oss på annat sätt.

Nästa vecka kommer det att vara skoljoggen på onsdagen. Klass 3-6 ska jogga runt kallbäck och löten. Om man som förälder vill så kan man skicka med en slant eller swisha in en slant, info kommer senare om detta, observera att detta är frivilligt. Även här ska alla elever vara ombytta och ska duscha efteråt.

Ha en underbar helg!

Mvh Rolf, Sofie, Anna, Åke, Linnea och Tove

Datum att komma ihåg:

 • Skoljoggen onsdag den 13/9 kl 9.00
 • 17/10 Bad, livräddning för sexorna
 • 28/11 Bad, en andra chans på livräddning för klass 6

Aktuellt 170825:

Veckobrev v.34

Hej hej! Nu är första veckan avklarad. Det var härligt att träffa alla barnen igen och som de har växt över sommaren, vissa har t o m växt ifrån vissa lärare och bänkar. I onsdags började vi med lektioner och den här veckan har alla elever arbetat på så bra, vi hoppas att det håller i sig 😉 Vi har en massa viktig information att dela med oss i detta veckobrev.

Vi har infört en regel i år för att följa andra skolors exempel. Eleverna får cykla till och från skolan själv först när dom går i klass 4, under klass fyra rekommenderas inte av NTF samt trafikverket, det gör att försäkringsbolagen kan ställa krav på från vilken ålder barnen kan cykla till och från skolan själv om det sker en olycka. Eleverna måste alltså gå i klass 4 för att få cykla utan vuxen till och från skolan.

I år är det Hällbo buss som har taxin. Ni kan kontakta dom på nummer 0278-19005. Det går även att ringa direkt till taxin och då är det nummer 070-3637365 som gäller.

Förra året hade vi en otroligt stor åtgång på pennor och sudd. Det här måste vi få ett stopp på. Vi har pratat med eleverna och de kommer att få max tre pennor och två sudd per termin, om de har sönder dessa eller tappa bort dom måste dom ta med sig hemifrån.

Den 6/9 har vi föräldramöte mellan klockan 18.00-20.00. Vi träffas då som vanligt nere i matsalen gemensamt och sen går vi upp i klassrummen för vidare information av klasslärare.

Den 13/9 är det dags för skoljoggen. Vi kommer att skicka ut mer information angående detta längre fram.

Nästa vecka kommer eleverna få ut sina första läxor som då gäller till veckan efter. Både klass 3-4 och klass 5-6 kommer att ha glosor, veckans ord samt nyhetsläxa varje vecka.

Varje år har vi ett tema på skolan som vi arbetar lite extra med. Det här årets tema är respekt. En del av detta handlar om att ta hand om och finnas till för andra, därför kommer vi nu att starta lite fadderverksamhet igen. Klass 5-6 kommer att ha extra hand om en varsin elev från klass F-1-2. Tanken är att de yngre barnen ska ha sin egen ”person” att vända sig till, framförallt på raster i fall det händer något, de känner sig utanför eller bara vill vara med sin fadder. De kommer även att läsa för sina fadderbarn på tisdagar. Det här är en start på temat och det kommer att följas åt av fler arbeten kring detta. Vi fortsätter som vanligt med tema miljö som vi hade för två år sen med att klass 5-6 kommer att åka till återvinningen varje vecka.

Nästa vecka så kör vi på som vanligt. Klass 3-4 kommer att arbeta med historia och forntiden på SO. Vi kommer att smyga in en snabbis med medeltiden och ta en liten utflykt till kyrkoruinen med lite ”sagostund” gällande Stigman Sote och Sigrid den Fagre. Eleverna behöver inte men om de vill kan de ha med sig lite fika, inte godis eller läsk.  Vi måste passa på så att det inte hinner komma snö innan vi kommer dit. I NO håller de på med skogen. I svenskan så arbetar vi med bokstäverna och vad man lär sig i svenska. På bilden ska de arbeta med John Bauer som ett tema under några gånger, detta tema kommer de även att arbeta med i svenskan tillsammans med Anna. Det kommer att vara så att de varannan vecka har bild på tisdagar och varannan vecka svenska med Anna. Det för att det ska finnas mer tid i framförallt bilden så barnen inte ska behöva stressa genom sina uppgifter. På idrotten nästa vecka ska de vara ute, glöm inte kläder och handduk.

I klass 5-6 kommer de att arbeta med religion på SO och främst då världsreligionerna. De kommer att börja med judendomen. På NO så arbetar de med universum. På svenskan kommer de att arbeta med böcker och författare och sen kommer vi in på alfabetisk ordning samt ordlistor och uppslagsböcker. På bilden kommer vi att arbeta med kollage där de ska arbeta med både att klippa, klistra och göra bakgrunder. På idrotten kommer de att ha teori så inget ombyte behövs.

Datum att komma ihåg:

 • 3-4 liten utflykt torsdag den 31/8, får ha med sig fika
 • Föräldramöte onsdag den 6/9 mellan 18-20
 • Skoljoggen onsdag den 13/9 kl 9.00

Viktiga nummer:

 • Sjukanmälan till skolan görs på skolplatsen. Ni loggar in med ert bankid. (Om den möjligheten inte finns så hör av er till skolan på 0270420166)

Aktuellt 170818:

Välkommen tillbaka till ett nytt läsår ht17
Schema höst 2017 klass 5
Schema höst 2017 klass 6

Föräldramöte 6 september kl 18.00-20.00


Aktuellt 170609

Hej hej! Denna vecka kommer det inget veckobrev. Det kommer lite information bara inför nästa vecka.

Måndag:

Då kommer vi att vara som vanligt i skolan, eleverna får gärna ha med sig plastpåsar eftersom de ska tömma sina bänkar. Det blir städa samt öva på avslutningen här på skolan

Tisdag:

En vanlig skoldag. Vi kommer att fortsätta städa och få ordning inför sommaren. Vi kommer att gå till kyrkan och öva inför avslutningen på fm och sen efter lunch kommer vi att säga hejdå till sexorna. Vi träffas sen på kyrkan klockan 17.30.

Avslutningen börjar 18.00. Som vanligt är det picknick efteråt om man vill, är det bra väder kan man gärna sitta ute om man vill annars så är vi i Staffans hus. I Staffans hus kommer vi också ha utställning med klass 5-6 och deras fotografier som dom detta år har fotat och redigerat. Välkomna!


Aktuellt 170602:

Vecka 22 2017 klass 3-6


Aktuellt 170428:

Veckobrev 17 samt läxa:Vecka 17 3-6 an

Information om årets skolresa 19-20 maj:skolresa 2017
Information om Fixarkväll 23 maj:Fixarkväll
Skolavslutning tisdagen den 13 juni kl 18 i kyrkan, avslutas med egen medtagen fika i staffanshus


Aktuellt: 170406:

Veckobrev 14 3-6 an


Aktuellt 170327:

Vecka 12 17 3-6 an


Aktuellt 170320:

Vecka 11 2017 3-6an


Aktuellt 170303:

Sportlov 17 veckobrev 3-6 an


Aktuellt 170205:

5an schema vår 2017 nytt 170205

6an schema vår 2017 nytt 170205

Vecka 5 2017 3-6an


Aktuellt 170131:

Stratjara-skola-Vardnadshavare-Grundskola-ak-1-9

Föräldrar: Fyll i enkäten, instruktioner finns i filen ovan.


Aktuellt 170125:

Föräldrarådsrepresentanter (alla som vill)  inbjuds till föräldraråd för förskola och skola i Stråtjära
Dagordning:
• Information Kvalitetsarbete med mål.
• Övergångar mellan verksamheter
• Övriga frågor
Tid: 2017-02-13 kl.18.00-19.00
Plats: Fritidshemmet Stråtjära skola


Aktuellt 170127:
Vecka 4 3-6 an 2017


Aktuellt 170116:

Vecka 2 2017 klass 3-4

schema klass 6 vår 2017
schema klass 5 vår 2017


Aktuellt 170110:

Veckobrev 2, 2017
valkommen-tillbaka-till-ett-nytt-lasar-vt17


Aktuellt 161202:

Lucia kommer vi att fira tisdagen den 13 december klockan 08:15 på morgonen ute på skolgården. Skulle det vara så att det skulle hällregna eller liknande väder så flyttar vi in i antingen matsalen eller gympasalen. Vi bjuder på fika efter firandet. De som vill komma och titta är hjärtligt välkomna. Det är obligatorisk närvaro för alla barn såsom vilken skoldag som helst, däremot behöver man inte delta i luciatåget om man inte vill.

Läs hela veckobrevet här: vecka-49-16-5-6-an


Aktuellt 161117:
vecka-47-16-ak-5-6


Aktuellt 161111:

vecka-46-16-5-6-an


Aktuellt 161028:

vecka-45-16-5-6-an


Aktuellt 161021:

vecka-5-6-43-16

Aktuellt 161016:

vecka-5-6-an-v42-16


Aktuellt 161009:

vecka-41-16


Aktuellt 160930:

vecka-40-16

tema-yrken

dags-for-skolfotografering-16


Aktuellt 160923:

veckobrev-5-6-an-v-39-2016

Här är låtarna till de som vill sjunga den 6 juni på Torparbacken låtar 6 juni 2


Aktuellt 160429:

Brännbollsyra 2016

PRAKTIK 2016

Vecka 18

Viktiga datum:

·         3 Maj bad

·         5-6 Maj helgdag + lovdag

·         10 Maj föräldraråd mellan kl 18-19

·         11 Maj ska eleverna med Karin till KomTec i Söderhamn

·         16 Maj prov klass 6 historia

·         18 Maj Praktik för både klass 5 och 6

·         23 Maj prov klass 6 Samhällskunskap

·         23 Maj elevråd

·         23 Maj fixarkväll

·         27 Maj prov klass 5 och 6 religion

·         30 Maj prov klass 6 Geografi

·         1 Juni skolresa

·         3 Juni öva i kyrkan

·         6 Juni helgdag

7 juni brännboll

10 juni skolavslutning

 


Aktuellt 160412:

skoltidning 5-6an


Aktuellt 160408:

Veckobrev Vecka 15 2016


Aktuellt 160321:

Veckobrev vecka 12 2016: Vecka 12


Aktuellt 160226:

Kom ihåg att lämna in lapparna inför järvsöresan!

Vecka 9 2016 5-6 an


Aktuellt 160212:

Vecka 7

Information till föräldrar om appen Periscope

Nu är det dags igen för den årliga friluftsdagen för hela skolan 2016

UTVECKLINGSSAMTAL VT 16


Aktuellt 160205:

Veckobrev 6 2016 5-6 an


Veckobrev vecka 5, 2016

Vi lever vidare i böckernas värld här i klassen, vi arbetar mycket med författarporträtt och flera stycken i klassen spenderar raster med att leka bland annat Harry Potter, det tycker jag är hur roligt som helst, fantastiskt härligt att se mina elever leka och umgås i stället för att stirra ner i en skärm av något slag.

Vi har börjat med samhällskunskap i sexan och då har vi börjat med arbete och pengar, därför kommer sexornas; veckans ord se lite annorlunda ut nu. De ska kunna många begrepp i samhällskunskap, de kommer därför ha tolv stycken begrepp i veckans ord nu och då ska de veta vad dessa betyder. Femmorna har kört i gång med judendomen men de flesta börjar allra redan att bli färdiga med det.

Nästa vecka kommer att innehålla teater och en idrottslektion, denna kommer att vara på torsdag. Eftersom många såg fram emot skridskor och det inte blev så denna vecka så kommer det att bli skridskor på torsdag om förutsättningarna finns annars är det pulkaåkning som gäller om graderna inte blir under -15. Barnen får ta med sig pulka eller annat åkdon så länge det inte är en bob. Ett måste är att alla ska ha hjälmar, det gäller såväl skridskor som pulkaåkning. Skolan står inte ansvarig vid eventuella skador på egna åkdon eller hjälmar.

Lite datum att hålla koll på:

 • Den 3/2 så är det teater i Bergvik för barnen
 • Den 3/2 är det föräldramöte mellan klockan 18-20.00 (jag har fått önskemål av föräldrar att vi ska träffas och prata om klimatet i klassen och jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att ta det då så jag avsätter lite mer tid för detta, men jag lovar att ni får gå hem innan om vi är klar ;))
 • Den 9/2 är det teater i Söderhamn för barnen
 • Söndagen den 14/2 Hockey bockey Hem & Skola Föräldrar vs barn kl 13.00
 • Den 19/2 är det studiedag, alltså ingen skola!
 • Den 1/3 är det teaterdags igen i Söderhamn
 • Den 3/3 är det bad på hällåsen, isvak för sexorna
 • Den 7-11/3 Sportlov!

Veckans ord klass 5 (Torsdag den 4/2)

Exakt

Export

Expo

Explodera

Expandera

Extrapris

Lyxig

Mixa

Spexa

Frysbox

Taxameter

Faxa

Veckans begrepp klass 6 (Torsdag den 4/2)

Adoptera – att bli förälder till någon annans barn

Aktiebolag – ett företag som ägs av flera personer som har köpt en eller flera andelar som kallas aktier i företaget

Allemansrätten – en rättighet för alla i Sverige att vara ute i naturen och till exempel plocka bär eller svamp

Apartheid – ett politiskt system som behandlar människor olika beroende på vilken hudfärg de är födda med

Argument – något som förklarar varför man tycker eller vill säga något speciellt

Barnaga – att slå barn

Barnkonventionen – barns egna rättigheter beslutades av FN år 1989

Bidrag – pengar som kommunen eller staten betalar till någon

Bistånd – pengar som rikare länder betalar till länder som behöver hjälp att t ex bygga skolor och sjukhus

Budget – en plan för hur pengarna ska användas i till exempel en familj eller i ett land

Dagordning – en lista på det man ska prata om på ett möte

Nyhetsläxa: Till fredag den 5/2

Engelska (Till Onsdag den 3/2)

Bokskåpet (Till onsdag den 3/2): Utanför av Marita Lindquist i bokskåpet


Veckobrev vecka 4, 2016

Ja, jag vill bara konstatera att det är kallt, för kallt för mig, älskar snö och vinter men jag vill gärna ha snö och temperatur på under 10 minus i alla fall. Nu spelar det inte så stor roll vad jag tycker för det fantastiska är att se alla barnen leka i snön och med vinterlek, det är underbart!

Jag kommer att lägga om läxorna i engelska lite, så därför kommer läxveckan se ut såhär hädanefter:

 • Bokskåpet, onsdag till onsdag
 • Engelska, torsdag till onsdag
 • Veckans ord, torsdag till torsdag
 • Nyhetsläxa, varje fredag

Jag har också bytt telefonnummer, hoppas de flesta har fått ut meddelande om det men i fall att så är mitt nya nummer: 0730619430. Ni får gärna också skicka mess till mig på morgonen om barnen är sjuka, det hjälper mig att ha koll på vilka som är borta.

Den här veckan var det ju skidåkning och nästa vecka ska vi åka skridskor både onsdag och torsdag så eleverna måste ha med sig skridskor och hjälm, det kommer finnas alternativa aktiviteter och vi ställer in om det blir mer än -15 grader kallt.

Den här terminen kommer vi att satsa mycket på skrivning så vi skriver dagbok varje morgon. Vi har också börjat med ett författarporträtt på svenskan och det verkar vara uppskattat bland eleverna, de tycker än så länge att det är roligt 😉 porträttet ska innehålla en skriftlig inlämning samt en muntlig presentation. På SO kommer klass 6 att börja med samhällskunskap nästa vecka och klass 5 med religion.

På måndag så kommer Marcus hit till klassen, Marcus går lärarprogrammet och ska ut på sin praktik, han kommer att ha den tillsammans med mig här på skolan i fyra veckor. På måndag utgår också slöjden.

Lite datum att hålla koll på:

 • Den 3/2 så är det teater i Bergvik för barnen
 • Den 3/2 är det föräldramöte mellan klockan 18-20.00(jag har fått önskemål av föräldrar att vi ska träffas och prata om klimatet i klassen och jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att ta det då så jag avsätter lite mer tid för detta, men jag lovar att ni får gå hem innan om vi är klar ;))
 • Den 9/2 är det teater i Söderhamn för barnen

Läxor:

Veckans ord klass 5                               Veckans ord klass 6

Växtgift                                                    säljare

Stridsyxa                                                  korgboll

Skidbyxor                                                 gynnsam

Veteax                                                      sälghänge

Kökssax                                                    genast

Hemläxa                                                   förargad

Skogsbygd                                               jordglob

Riksdag                                                    långhelg

Tillbaks                                                     jämnt

Läggdags                                                  begära

Tändsticksask                                           gillade

Olyckshändelse                                        gömställe

 

Bokskåpet: Förr, när vi alltid var tillsammans av Hans Erik Engqvist

Kolla gärna in bloggen för info och uppdatering: www.stratjarasixten.blogg.se


Veckobrev vecka 3, 2016

Nu är vi tillbaka allihop och kört i gång med skolan. Jag har denna vecka informerat att vi kommer att ägna mycket tid åt att skriva då eleverna behöver träna detta, jag har också informerat om lite kommande arbeten för eleverna. Det blev en till schemaändring denna vecka, Erika kommer inte att ha klass 5-6 i idrott alls, jag kommer att ha all idrott även denna termin med klassen.

Jag har inte riktigt kommit i gång med bloggen än men hoppas att jag har tid att komma i gång med den denna vecka så att ni får information även där.

I måndags hade vi klassråd, dels valde vi nya elevrådsrepresentanter och det blev Signe och Felicia Nilsson, vi tog upp saker som de ska ta med sig på nästa elevrådsmöte, dels så tog vi upp saker som vi vill göra i klassen och bland annat ville eleverna ha en till övernattning på skolan så det ska jag försöka ordna. Vid övernattning behöver jag ha minst en förälder med mig så hör av er om ni kan tänka er att vara med. Vi valde också ordförande och sekreterare i klassrådet och ordförande blev Emelie och sekreterare blev Anna.

Jag har delat ut dom första läxorna denna vecka och de gäller till nästa vecka. Eftersom engelska läxan numer är individuell kommer denna inte att stå med på veckobrev eller finnas på bloggen, eleverna måste ta ansvar för denna själv och att den kommer med hem och visas för er föräldrar, tänker att det är ännu ett steg för eleverna att vara självständiga och ta ansvar.

Nästa vecka ser det ut som vanligt, vi ska ha idrott på torsdag och då är det skidor som gäller. Jörgen Wikström kommer att köra upp spår i helgen, tack så mycket för det Jörgen J. Vi räknar med att det finns snö men om det är mer än -15 grader så blir det inomhusgymnastik i stället.

Matsedel Skolan vt 2016

Veckans ord klass 5 (21/1)

Ringning

Sprängning

Ansträgning

Sminkning

Sänkning

Fångna

Tvungna

Sjunkna

Bortsprungna

Lugnt

Lugnande

Regnande

Veckans ord klass 6 (21/1)

Ugnslucka

Tungt

Inhägnad

Begagnad

Lögnaktig

Flykting

Regnigt

Smältpunkt

Lugnt

Tvungna

Vankelmodig

Lunkar

Veckans läsläxa: Den klumpiga flickan och skräddaren av Ulf Nilsson, i bokskåpet, till den 20/1
Nyhetsläxa till på fredag den 22/1


Veckobrev vecka 2, 2016

Nu är vi back in buisness! Dags för skola igen. Hoppas alla har haft ett underbart lov, en härlig jul och ett fantastiskt nyår!

På måndag börjar vi som vanligt klockan 8.00 och kör på enligt schema på en gång. Det är nya scheman för terminen och dessa bifogar med mailet.

Vi sitter just nu och laddar för en ny termin och planerar hur det ska se ut, vi ser fram emot att välkomna alla elever och sätta i gång med arbetet. I år är Erika Olsson tillbaka, hon kommer att arbeta i klass 1-2, dock kommer hon att ha viss Matte och idrott med klass 5 och 6. Jag och Erika kommer alltså att dela på idrotten och vi kommer sen att lämna ut en planering för idrotten så ni föräldrar vet vad som komma skall.

Nu har det landat lite snö, jag hoppas att det kommer åtminstone lite till så vi kan vara ute och göra lite vintriga aktiviteter på idrotten samt så hoppas jag att det håller sig under noll grader ett tag så vi kan åka lika skridskor.

De nya idrottstiderna är: Varannan onsdag, jämna veckor sista lektionen och varje torsdag, sista lektionen. Barnen behöver med andra ord ha ombyte med sig till på onsdag men inte torsdag (eftersom vi ska bort), det blir då idrott inomhus.

Läxorna kommer i gång nästa vecka, det är som vanligt veckans ord, bokskåpet men i Engelska kommer läxan att vara individuell hädanefter. Glöm inte heller bloggen: www.stratjarasixten.blogg.se

Vårens Schema:
VT 16 åk 5 schema
VT 16 åk 6 Schema

Med vänlig hälsning Sofie


Veckobrev v 50-52

Nu kommer årets sista veckobrev! Tänker att jag skickar årets första alldeles innan starten på vårterminen så ni vet vad som gäller för den första veckan. Vårterminen börjar den 11/1 2016.

Den här veckan så har vi koncentrerat oss på att försöka avsluta så många delar och uppgifter som möjligt, vi har också börjat med lite uppgifter om vem man är och vad man skulle passa som när det gäller yrke och vad man har för drömmar om framtiden, vem man vill vara och vad man vill jobba med.

Nästa vecka kommer det att vara mest roligt J vi kommer att baka, lussa och pyssla en massa, jag ser fram emot en rolig sista vecka. Vi kommer att ha idrott på onsdag och då vill jag att det ska finnas kläder för inomhusgympa samt handduk.

Denna vecka:

 • Måndag, baka lussekatter och pepparkakor inför lucia.
 • Tisdag, lucia i Staffans hus klockan 08.30, ni är varmt välkomna.
 • Onsdag, en helt ovanlig vanlig onsdag bara.
 • Torsdag, pysseldag. Utställning av barnens konstverk som de gjort under terminens bilduppgift mellan klockan 14-18 i matsalen på skolan. Välkomna!
 • Fredag, sista dagen för denna termin!

Jag vill passa på att säga att jag tycker att denna termin har varit toppen! Det har vart roligt att få arbeta med era barn. Jag tycker också att de har gjort enorma framsteg under den här tiden och det gäller i alla ämnen. Jag ser fram emot ännu en termin här på Stråtjära skola.

Jag vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Vi syns i Januari!


 

Veckobrev vecka 49

Hej alla! Den här veckan har vi haft besök, i måndags kom det en arkeolog från länsmuseet Gävleborg och informerade om utgrävningar i vårt område. Han hade med sig fynd som barnen fick gissa vad det var, hur gammalt det var osv och jag tror det var uppskattat bland barnen, jag tyckte det var väldigt intressant och roligt. Vi har också avverkat nationella prov i svenska, engelska och matte för sexorna. Vi håller på med en slutuppgift i historia och den är inte lika uppskattad, men eleverna gör enorma framsteg.

Nästa vecka så är det full dag för femmorna på tisdag. Det är ingen idrott nästa vecka eftersom idrotten skulle vart på torsdagen och då åker vi och simmar. Det är då viktigt att eleverna att har med sig långärmat och långbyxor som är rena och tvättade, de ska nämligen simma med kläder. På tisdagen kommer vi att öva inför Lucia och kommer att starta med att gå ner till Staffans hus på morgonen.

Det börjar dra ihop sig till de sista veckorna innan lovet nu och därför har jag bestämt att veckans läxor är de sista för i år, vi kommer alltså inte ha läxor den sista veckan.

Kakpengarna behöver komma in så fort som möjligt!

Datum att komma ihåg:

 • 10/12 Bad på Hällåsen med klädsim
 • 14/12 Bakdag här på skolan
 • 15/12 Lucia i Staffans hus klockan 08.30
 • 17/12 Pysseldag på skolan
 • 17/12 Utställning av elevernas bilduppgifter, alla är välkomna att titta på konstverken mellan klockan 14 och 18
 • 18/12 Terminens sista dag

 

Veckobrev vecka 48

Det börjar närma sig jul och jullov och det märks här på skolan, det är många uppgifter som ska lämnas in och göras klar och det ska sättas betyg. Det är fullt upp som det brukar vara i slutet av en termin. Vi har den här veckan avslutat våra berättelser som ska skickas till Mo skola, vi har kommit in på avslutningsuppgiften i SO som handlar om vasatiden och stormaktstiden och vi håller på med våra konstverk som kommer att visas på utställning på skolan den 17/12 klockan 14-18, ni är hjärtligt välkomna att titta på vad våra elever har gjort. Vi har också pyntat i klassrummet inför första advent och vi har dessutom fått upp en julgran, det är riktigt mysig stämning härinne nu.

Nästa vecka 49 kommer det en arkeolog hit på måndagen som jag tidigare nämnt, hen ska berätta om fynd som gjorts här i området, det ska bli mycket intressant. Femmorna slutar klockan 12.40 på tisdag men om någon av dem vill stanna och ha hjälp med läxor eller arbeta i kapp i något ämne så finns jag på plats. Idrott har vi onsdag och torsdag denna vecka och det kommer att vara idrott inomhus. Det är också dags för nationella prov för sexorna på onsdagen den 2/12.

Datum att komma ihåg:

 • 2/12 Nationella prov i svenska och engelska för klass 6
 • 10/12 bad, då kommer vi ha klädsim så man ska ha långärmat och långbyxor som är rena med sig
 • 14/12 har vi bakdag på skolan
 • 15/12 Lucia, klockan 08.30 i Staffans hus. Ber om ursäkt för att vi tidigare sagt missionskyrkan, det blev ett missförstånd
 • 17/12 är det pysseldag för alla elever
 • 17/12 utställning av barnens konstverk med miljötema klockan 14-18
 • 18/12 sista dagen i skolan innan lov!

Läxorna till v 49 vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/

Veckobrev vecka 47

Vi sitter nu och tittar ut genom fönstret och den första snön faller, jag erkänner, jag blir som ett barn på nytt när första snön kommer och jag tycker faktiskt att det är magiskt, så stämningen är på topp i dag. Den här veckan har vi satt i gång med berättelser som vi sen ska skicka till Mo för att eleverna där ska ge feedback på berättelserna, Mo kommer i sin tur att skriva berättelser som vi ska ge feedback på. Vi hade en lyckad övernattning på skolan och det var både roligt och mysigt, jag hoppas att vi i framtiden kan göra fler sådana saker.

Nästa vecka:
Femmorna slutar 14.00 på tisdag och vi har idrott på torsdag, eleverna ska ha kläder för inomhusgymnastik och handduk med sig.
Vi kommer att få besök måndag den 30/11 av en arkeolog som kommer och berättar om fynd man har gjort här i området.
Det ska bli väldigt intressant.

På måndag den 23/11 kommer kakorna, dock får eleverna ta med sig dom först på tisdag.

Läxorna till v 48 vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/

Datum att hålla koll på:

 • 2/12 Nationella prov i svenska och engelska för klass 6, det brukar ta ganska mycket energi under dessa prov så eleverna får gärna ha med sig något att fylla på energi med, frukt eller liknande och något att dricka
 • 10/12 Bad. Vi kommer att ha klädsim, då ska de ha långärmat och långbyxor på sig, kläderna ska vara tvättade och rena
 • 14/12 ska vi baka till lucia
 • 15/12 Lucia 08.30
 • 17/12 Pysseldag
 • 18/12 Terminen slut!

Veckobrev vecka 46

Det blev ett lite försenat veckobrev den här veckan eftersom jag inte vart på plats på skolan i dag, vi har ju vart ute på äventyr i dag, ända ner på badstranden 😉

Vi har ju vår ”teambuilding” i dag och det har vart en väldigt bra dag. Just nu har vi ätit pizza och kollar på film. Veckan har därför kretsat mycket kring arbete med gruppen så vi har inte haft lika mycket undervisning. Morgans mission tittar vi på varje vecka och barnen lär sig mycket av det och det kommer vi att fortsätta med. Ni behöverinte oroa er att arbetet tar slut här, vi kommer fortsätta arbeta med självförtroende, självkänsla, mobbing och vänskap, det är ett ständigt pågående arbete.

Nästa vecka är det idrott både onsdag och torsdag och vi ska ha idrott inne. Femmorna slutar också tidigt på tisdag.

Datum att hålla koll på:

 • 2/12 nationella prov i svenska och engelska för klass 6
 • 10/12 Bad. Denna gången ska vi ha klädsim, alla elever ska ha långbyxor och långärmat. Det ska vara tvättade kläder
 • 15/12 Luciafirande klockan 8.30

Läxorna till v 47 vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/


VECKOBREV V.45

Då var vi tillbaka efter lovet och det fina höstvädret håller i sig (peppar, peppar…). Den här veckan har vi arbetat på som vanligt, Söderhamns pingisklubb kom på idrotten och informerade om sin verksamhet och då hade vi även lite allemansrätt den lektionen. Sexorna har satt i gång med planering inför höstens disco också, det sitter lappar uppe i skolan om detta.

Nästa vecka vill jag att femmorna kommer ihåg att dom går till klockan 14.00 på tisdag. Jag vill också att både femmorna och sexorna ska komma ihåg gympakläder för innegympa på torsdag. Hoppas läxan för idrotten flutit på bra, det är inlämning på den under kommande vecka.

Vi ska inleda ett samarbete med mo skola och deras klass 5-6 som kommer att innebära att eleverna från vardera skola kommer att skicka uppgifter till varandra och vi ska träna lite konstruktiv kritik kring detta. Jag hoppas att jag kan inleda ett sådant arbete nästa vecka.

Nästa fredag är det dags för vår egen dag med teambuilding i klassen/gruppen. Vi kommer då att träffas klockan 10.00 på fredagen i gympasalen och då ska de ha med sig ombyte inför detta och handduk så de kan duscha sen. Vi kommer att köra hela dagen med övningar och lekar kring detta och sen avslutar vi med filmmys och övernattning. Som det ser ut nu är det en förälder som kommer att vara med, föräldern kommer att vara med under dagen men inte på övningar eller lekar som jag anser är känsliga för barnen, då kommer bara jag vara med. Alla föräldrar får såklart vara med om de vill så om det är någon som vill hoppa med är det bara att säga till. Kravet för de föräldrar som är med är dock att de skriver på ett papper om tystnadsplikt, detta eftersom jag inte kan garantera att eleverna inte tar upp saker som kan vara känsliga även efter vi gjort övningarna.

Dom har fått ut “kaklappar” över att sälja kakor, detta ska vara inne senast 12/11.

Läxorna till v 46 vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/


VECKOBREV V.43-44

Hej allihopa! Den här veckan har vi vart och badat och simmat, sexorna har också gjort livräddning med docka och med livboj. Vi har också gått lite djupare in på arbete med självkänsla och vänskap. Vi har gått igenom flera citat som jag har skrivit ut om att vara den man är och att det är helt okej att vara den man är, alltid! Flera citat handlar också om att vara en bra vän och hur man behandlar varandra. Dessa ska sen sättas upp i klassrummet så vi alla påminns varje dag om hur viktigt allt det här faktiskt är.

Nästa vecka är det höstlov och jag hoppas att det finns höstvädret håller i sig och att alla får en underbar vecka med massa skoj och vila. Därför är det här veckobrevet till veckan efter, alltså vecka 45. Detta innebär att alla läxor och sådant är till veckan efter höstlovet. Jag tycker heller inte att eleverna ska behöva göra läxor på lovet så de kan göra dessa denna vecka och första halvan av v.45. Vi har haft teori på idrotten där vi pratat om mat och motion, de har en läxa som ska göras v.45, mellan den 2-6 november. De ska skriva en dagbok över vad dom äter och hur dom motionerar.

Dom har fått ut ”kaklappar” över att sälja kakor, detta ska vara inne senast 12/11.

Veckan efter lovet är det inget speciellt, vi kör på som vanligt.

Vi har ju bestämt att fredag den 13 november kommer jag och barnen att ha en heldag med övningar för grupp, samarbete, självkänsla och självförtroende och vi kommer också att prata mycket om mobbing. Då kommer vi också att övernatta på skolan, detta är frivilligt! Hem och skola kommer att stå för pizza på kvällen och sen frukost på lördagen. Det kommer att komma mer information om detta närmare dagen.

Läxorna till nästa vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/

VECKOBREV V.42

Hallå hallå! Nu har jag vart hemma en hel vecka och därför utgick veckobrevet för förra veckan, även läxorna förra veckan utgick men eleverna verkar inte tycka att det var så hemskt. Det verkar som att det börjar komma en släng av förkylning igen då flera elever är lite snoriga och har ont i halsen, några är hemma också.

Den här veckan har vi jobbat på som vanligt men vi har också varit ute och haft lektion, vi var till kyrkoruinen där jag berättade lite om den och sen så berättade jag även legenden om Stigman Sote och Sigrid den fagra. Det finns bilder att se därifrån på bloggen.

Nästa vecka är det dags för bad på torsdagen, klass 3-6 kommer att åka och bada på Hällåsen, så kom ihåg badkläder på torsdag den 22/10. Eftersom det blir bada på torsdagen så kommer läsläxan och veckans ord vara till onsdag den 21/10 och nyhetsläxa och glosor till den 23/10.

På tisdag slutar femmorna tidigt och på onsdag krävs det inga gympakläder eftersom vi ska ha teori då.

Och sen är det väl ingen av barnen som glömmer att fredagen är den sista dagen innan höstlovet J

Läxorna till nästa vecka hittar ni här:
http://stratjarasixten.blogg.se/

 


 

VECKOBREV V.40

Skolmästerskapen blev en riktigt bra dag och med bra resultat för alla elever, det var lite kallt på morgonen men det blev bättre väder under dagen. I veckan har vi fortsatt med det vanliga, vi har dock haft ett prov i historia och resultatet på detta och på själva området medeltiden kommer att komma i samband med utvecklingssamtalen.

Nästa vecka vill jag att eleverna har med sig gympakläder både onsdag och torsdag. På onsdag kommer även rädda barnen hit och berättar om deras arbete och eleverna ska få lämna pengarna ifrån insamlingen som hem och skola haft.

Till veckan drar vi också i gång med utvecklingssamtal, det ska bli kul att träffa er allihop och diskutera hur vi fortsatt ska arbeta under hösten. För mig är det viktigt att lägga fokus på individen och hens sätt att lära in och jag hoppas vi kommer fram till lite sådant under våra samtal.

Datum att hålla koll på:

 • Bad den 22/10

Veckan ord mm,  se bloggen:

http://stratjarasixten.blogg.se/


Aktuellt 150930

Utmanande undervisning i klassrummet

Som ni fick höra av rektor Åsa-Lena Haraldsson så arbetar vi med utmanande undervisning i klassrummet efter James Nottinghams metoder. Vi har nu kommit till andra delen som handlar om ansträngning och då har jag valt att arbeta med Carol Dwecks teorier om statiskt tänkande i jämförelse med dynamiskt tänkande. Jag behöver också er hjälp som föräldrar att förankra dessa ideér hos barnen så de kan utvecklas i sitt lärande.

Jag börjar med det slags tänkande som jag vill ta bort hos barnen (om ni inte håller med mig är ni självklart välkommen att höra av er så får vi diskutera det). Jag vill inte att dom ska leva i konstant skräck för att misslyckas eller göra fel, det är nämligen så sällan det är fel, det mesta är rätt på sitt sätt.

Statiskt tänkesätt (Fixed Mindset):

Uppfattning:

 • Intelligens och förmåga är statiska egenskaper och de går inte att förändra
 • Anlag avgör din intelligens och din förmåga
 • Jag har en medfödd förmåga att göra vissa saker och en medfödd oförmåga att göra andra saker
 • Jag kommer alltid att vara duktig på till exempel matte och dålig på till exempel konst

Prioritet:

 • Jag vill visa att jag kan
 • Att jag lyckas med något, speciellt utan att behöva anstränga mig speciellt mycket, bevisar att jag är smart och/eller kompetent
 • Jag undviker alla slags misslyckanden, eftersom det anses vara tecken på låg kompetens

Inställning till utmanande undervisning:

 • Utmaningar bör undvikas
 • Svårigheter bevisar för mig att jag inte är så smart som jag trodde
 • Misslyckanden betyder att jag är dum eller inkompetent

Jag anstränger mig när det finns:

 • Möjlighet att visa min starka sidor
 • En god chans att jag gör allt rätt
 • Mycket liten risk att misslyckas

Svar på utmaning:

 • Jag skyller på mig själv eller på någon annan för att skydda mitt ego
 • Jag känner mig underlägsen eller inkompetent
 • Jag försöker att gissa mig till svaren eller kopiera i från någon annan
 • Jag försöker stärka mitt ego genom någon avledningsmanöver

Motton:

 • Antingen är du bra på något eller så är du inte det
 • Om du är bra på något behöver du inte anstränga dig
 • Om du måste anstränga dig måste du vara dum
 • Ansträng dig inte för mycket för på så sätt har du en ursäkt om något går fel
 • Undvik smärta!

Dynamiskt tänkesätt (Growth Mindset)

Uppfattning:

 • Intelligens och förmåga kan hela tiden utvecklas
 • Miljön avgör intelligensen och förmågan, inte arvet
 • Om jag anstränger mig mer, söker hjälp, tar risker eller ändrar strategi så är chansen god att jag lär mig någonting och på det sättet kan jag utveckla min intelligens och begåvning

Prioritet:

 • Jag vill utveckla mig själv och bli bättre
 • Jag vill lära mig genom utmaningar eftersom det hjälper mig att utveckla min begåvning
 • Jag vill söka intressanta utmaningar som kräver ansträngning och hjälper mig att lära

Inställning till utmanande undervisning:

 • Utmaningar hjälper mig att lära
 • Svårigheter är en oundviklig del av inlärningsprocessen
 • Misslyckande betyder att jag måste anpassa vilka strategier jag använder

Jag anstränger mig när det finns:

 • Möjligheter att få nya insikter eller utveckla mina färdigheter
 • En utmaning som kräver lite extra av mig
 • Möjlighet att prova något nytt

Svar på utmaning:

 • Jag skyller inte på någon, jag vill bara veta hur jag ska göra för att lyckas bättre nästa gång
 • Jag känner mig inspirerad att försöka
 • Jag prövar olika problemlösningsstrategier
 • Jag söker råd, stöd eller nya strategier

Motton:

 • Framgång får man om man anstränger sig
 • Oavsett hur bra man är på något kan man alltid bli bättre
 • Om du måste anstränga dig så lär du dig också
 • Gör alltid ditt bästa; på så sätt ökar dina chanser att lyckas
 • Ingen vinst utan smärta!

Det sista här, alltså det dynamiska tänkesättet, är det jag vill att barnen ska ta till sig och det hjälper mig mycket om det är den inställnigen ni har när ni pratar med barnen om skolan eller när ni gör läxor och sådant. Det är också viktigt att barnen lär sig att det inte är farligt att misslyckas och att man därför inte måste vara rädd för det, dessutom vill jag att de lär sig att allt inte är roligt att lära sig men det betyder inte att det är mindre viktigt för det.

//Sofie


 

VECKOBREV V.39

Hej! Den här veckan blev verkligen en kortvecka, först två dagar ledigt, sen två dagar av skolarbete och så avslutar vi med skolmästerskapen en hel dag. Vi har ju haft ett ganska högt tempo i skolan nu så det kan ju behövas lite vila i bland med.

Nästa vecka vill jag att de tar med sig kläder för uteidrott på torsdag. Vi kommer att köra ute så länge som möjligt, det enda undantaget är när det regnar, då idrottar vi inomhus. Till veckan är det också fotografering på tisdagen den 29/9, vi kommer att ha en vanlig dag i skolan då förutom att det blir tipsrunda när vi i personalen tar vårat foto.

Till veckan kommer också elevernas första prov. Medeltiden. Det ska bli väldigt roligt att se resultatet på detta prov då jag tycker att alla elever har gjort enorma framsteg i alla ämnen, de är verkligen superduktiga och jobbar på som attan. Måndag den 28/9 är det alltså dags för prov i SO. Jag plockade ju bort två läxor förra veckan till förmån för provet, denna vecka utgår läsläxan för samma anledning men nyhetsläxan ska göras till fredag den 2/10. Glosor och veckans ord har vi som vanligt.

Datum att hålla koll på:

 • Prov medeltiden 28/9
 • Fotografering 29/9

Jag skickar även med en påminnelse om att newbody ska lämnas in senast måndag den 28/9.
Påminnelse även på lapparna om utvecklingssamtal, vore bra om jag får in dem så snart som möjligt.

Ha en bra vecka och en underbar helg!

//Sofie

Veckans ord klass 5 (1/10)                                                                                            Veckans ord klass 5 (1/10)

Ryktar                                                                                                                                    Numret

Utflykten                                                                                                                              Dammtuss

Utsikten                                                                                                                                Berömma

Snölyktor                                                                                                                              Tomburkar

Barnvakten                                                                                                                          Bekymra

Vårdikter                                                                                                                              Välkomna

Rymddräkten                                                                                                                     Bedöma

Ursäkter                                                                                                                               Framifrån

Väckt                                                                                                                                      Romarriket

Upptäckt                                                                                                                              Utrymme

Ryckt                                                                                                                                      Linjedomare

Otäckt                                                                                                                                    Sjukdomar

 

Glosor klass 5 (1/10)                                                                                                        Glosor klass 6 (1/10)

Brilliant-Toppen                                                                                                                 Agree-Hålla med

Cheap-Billig                                                                                                                         Bark-Skälla

Coke-Coca cola                                                                                                                  Busy-Upptagen

Expensive-Dyr                                                                                                                    Call-Ropa på

Later-Senare                                                                                                                       Cottage-Stuga

Skateboard-Rullbräda                                                                                                     Detective-Detektiv

Sports-Sport                                                                                                                       Hunt-Jaga

Inside-Inuti

Leaves-Löv

Polite-Artig

Spot-Fläck

Start-Börja

Strange-Konstig

Tail-Svans

Treasure-Skatt

Wag-Vifta

Wood-Skog

Writer-Författare

Nyhetsläxa till den 2/10 Prov medeltiden den 28/9

 

Kommentarer är stängda