Vi valde Skogs socken!

Liam med pappa Olle och mamma Malin.

Liam med pappa Olle och mamma Malin.

Malin Olsson, 36 år, bor med sin sambo Olle och sonen Liam vid Landsvägstorpet mellan Stråtjära och Holmsveden. Malin kommer ursprungligen från Sälen och flyttade till Skogs socken år 2012. Arbetar just nu på ICA Kvantum i Söderhamn.

Jag har sedan studenten rest och bott på många olika ställen. Arbetat med allt från laxslakt i Norge, avokadoplockare i Israel, till sjöman på fraktfartyg som seglade jorden runt. Ett roligt och intressant liv men mitt inre lugn hittade jag i först i Stråtjära!

Jag valde att flytta till Skogs socken då Olle bor och är uppvuxen här. Att bo här upplever jag som rofyllt och tryggt. När jag flyttade hit kände jag mig som hemma från dag ett. Att bo mitt i naturen, med skogstjärnar, svamp, bär och underbara lummiga stigar, är livskvalitet!

Våran son Liam, 2 1/2 år, älskar att vara ute i skogen och utforska allt från löv till stenar. Jag är så tacksam att han får den här möjligheten! På sommaren finns det dessutom många möjligheter till bad, i olika miljöer, något som vi gillar! Under vintern står pulka  och skoteråkning högt på listan.

Skogs socken ligger på landsbygden med alla idylliska ställen som hör därtill, men har ändå närheten till flera städer, vilket är en av anledningarna till att jag kan rekommendera att flytta hit. Det är dessutom en landsbygd där invånarna arbetar aktivt för att den ska hålla sig levande, med skola, dagis, affär, marknadsdagar osv.

En vänlig bygd med trevliga människor!


Monica & Bengt-Åke på Ellagård

Monica & Bengt-Åke på Ellagård

Monica Auder Wadell, 67 år, kommer ursprungligen från Sundsvall och arbetar som förskollärare i Stråtjära. Bengt-Åke Wadell, 68 år, kommer från Timrå, är socionom och arbetar som föreståndare på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Stråtjära. År 2009 köpte de sitt drömhus och 2009 flyttade Monica och Bengt-Åke hit “på riktigt”.


Vi hade länge sökt hus för att flytta från storstadslivet i Stockholm och Uppsala. Eftersom vi har anhöriga i både Sundsvall och Stockholm så sökte vi något på anständigt avstånd från båda orterna. Efter många visningar fastnade vi för Stråtjära och Ellagård på Gamla Gävlevägen. “Det sa bara klick!”

Det är en varm och välkomnande känsla som infinner sig när man kommer hem till Stråtjära efter att ha varit härifrån i några dagar. Lantligt lugn med många djur, jordbruk och ridstall, djupa skogar med svamp och bär, fiske och camping. Ändå är det så lätt att ta sig till både de mindre städerna omkring oss – Bollnäs, Söderhamn och Gävle, samt inte minst till Uppsala och Stockholm med bil eller buss som stannar nästan utanför knuten. Den tar inte mer än tre timmar på sig för att landa i Stockholm city. Vi har fem minuters gångavstånd till vår ICA-affär som också inrymmer bensinmack. Vi bor alltså på landet med alla de fördelar det innebär och kan samtidigt lätt ta oss till vår huvudstad med dess pulserande utbud.

Människans naturliga tillstånd är att bo på landet. Nätterna är så tysta och mörka och friden läker en stressad storstadsbo. Bara att kunna ha en katt som får röra sig som den vill och njuta av sitt kattliv. När grannsämjan är så god som den är hos oss finns det knappast några nackdelar. Till de i vår bekantskapskrets som ännu inte släppt greppet över storstaden och som räds alltför långa avstånd tillbaka är Stråtjära ett ypperligt alternativ. En mil från E4 och ändå sådan stor tystnad och så mycket lantliv. Husen här kostar mycket mindre än en liten lägenhet i Stockholm och Uppsala. Bredband med fiberoptik i marken gör det digitala livet lika bra här som där. Skogen med alla dess rikedomar, fisket och den underbart vackra och välskötta badstranden vid Bergvikens östra strand, Skogsand, besöker vi gärna och ofta!


facebook_1440665348347

Hela familjen Englin hemma i Långbo

 Gustav Englin, 30 år, kommer från Knivsta och bor med sin fru Marie och barnen Alice, Linus och Olle i Långbo sedan år 2012. Gustav arbetar som försteman på Svenska Fönster AB i grannbyn Lingbo.

Jag träffade Marie på en möbelsnickarutbildning i Kramfors. Vi flyttade till Knivsta där vi bodde i ett år. Sedan ville vi båda tillbaka till Maries hemtrakter och flyttade 2009 till Kilafors. När tillfället sedan dök upp att flytta till Långbo kändes det som att vi äntligen hittade hem.

Det bästa med att bo här är lugnet och närheten till naturen och skogen. Trevliga människor i bygden och närheten till flertalet större städer/orter. Att ha barn som går på dagis och skola en knapp mil bort kräver en del planering. Men skolan är trevlig och har väldigt bra kamratsämja. Alla elever leker oavsett ålder. Förskolan har engagerad personal och fina utemiljöer.

Skogar, sjöar och det fina landskapet med alla hälsingegårdar gör det otroligt vackert här. Jag kan inte tänka mig en bättre miljö för barn och vuxna att växa upp och leva i. Mitt bästa smultronställe är badplatsen i Hopänge (Långbo). Sandstrand och långgrunt, perfekt för barnen!

Kommentarer inaktiverade.