Holmsveden i stora drag
I Holmsveden finns Sagberg med vandringsleder, klapperstensfält, spännande grottor och milsvid utsikt. I Ödmårdens trolska storskogar möter du björn, älg eller någon ur Sveriges kanske största lodjursstam.
Artikel om Greve Stigman Sote som gömde sig i vår socken under 1300-talet.
https://www.arbetarbladet.se/artikel/allmant/granskogens-robin-hood
Holmsvedenbygden bjuder på fina möjligheter till fiske och kanotpaddling. Tönnångerssjön, där isarna fryser först, lockar långväga besökare som vill åka långfärdsskridskor. Badar gör du vid Långbo i Storsjön eller Badudden i Härnebosjön.
Det första tåget stannade här 1877, en familj startade handel, en annan öppnade krog. Sedan dess har huvudgatan haft ett drag av vilda västern, en tradition som lever än idag. Den sista lördagen i augusti är det Westerndagen på Main Street i Holmsveden.
Tönnångers Yxkastare är Sveriges största yxkastarklubb och har flera svenska mästare.
Vid Gårdsjösundet finns den största utgrävningen från stenåldern i kommunen. Holmsveden var boplats redan för 8500 år sedan.
Nära Holmsveden finns kommunens högsta naturliga punkt, Storberget 357 meter över havet.
Stråtjära i stora drag
Samhället Skog har en kraftfull religiös historia. Från nuvarande kyrkoruinen efter Sankt Olofs kapell på Kyrkudden i sjön Bergviken går pilgrimleden mot Trondheim (Nidaros). I Skogs kyrka från 1805 hittades vid en inventering 1912 den berömda Skogbonaden från 1100-talet. I kyrkan finns idag en kopia, originalet finns på Historiska Museet i Stockholm. Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/soderala/skogbonaden
Hälsinglands apostel Sankt Staffan kom till bygden, jagades genom skogarna, stenades och led martyrdöden i byn Själstuga, där en minnessten rests. På Kyrkudden har man idag mäktiga friluftsgudstjänster.
Den gamla jordbruksbygden ligger, som namnet antyder, mitt i naturskön skog. Skogsand är badplatsen. Den pampiga Skogseken är nära 400 år gammal.
Torparbacken i byn Strand längst riksväg 83 mot Kilafors består av små torparstugor och är hembygdsgård. Läs mer om den här: https://www.hembygd.se/skogs-hembygdsforening/about
Helgonleden går genom sockna, läs mer på deras hemsida:
Sagberg – med klippblock och klapperstensfält från istiden, magnifik utsikt, många grillplatser och en grillkåta samt en intressant sägen om Tjuv-Jon.
Tjuv-Jon tvingades en gång i tiden att fly från sina hemtrakter i Tönnbro på grund av sina storstölder mot bland annat kronans förråd till dessa håligheter på Sagberget.
Sägen säger att han ska ha gömt en skatt i berget. Grottan bildades genom en sprickbildning i berget och hit kommer man från Härnebokvarn eller Västbyvägen.
I grottans närhet finns också ett klaperstensfält, ett av Norrlands största samt ett stort flyttblock som kallas kaffekokaren´.
Sagbergsleden
Sagbergsleden som går strax utanför Holmsveden, börjar vid Fallfäbodarna och slutar vid Knupbodarna. Leden ansluter till Gästrikeleden i söder och Hälsingeleden i norr, ca 3 mil lång. Följ de röda markeringar på träden
Stall Stråtjära
Stall Stråtjära – En annorlunda utflykt
Välkomna att boka ett besök på gården ! Vi tar emot bokningar hela året och erbjuder turridning, läger, lektioner och prova på ridning, svensexor, kickoff, mm. Rum & frukost 12 bäddar och ett godkänt restaurangkök med 40 sittplatser inomhus. Här serverar vi hembakat, våfflor, smörgåsar och enklare maträtter. Man kan klappa smådjur, bekanta sig med fåren. Vi har två ridslingor där liten som stor, hela familjen kan få prova på att rida. Alla är välkomna! läs mer här: http://www.stallstratjara.se/
Skogs kyrkoruin
Skogs kyrkoruin ligger i Skogs socken i Söderhamns kommun i Hälsingland.
Kyrkan byggdes 1320–1324 och invigdes av uppsalabiskopen Olov Björnsson. Under 1500-talet steg vattnet i Bergviken vilket gjorde kyrkogården obrukbar. Den 18 februari 1611 klagade prosten i Alfta till biskopen i Uppsala på byggnaden och önskade en ny. Detta ledde till att en ny träkyrka uppfördes och denna ersattes 1805 av den nuvarande Skogs kyrka.
Efter upptäckten av Skogbonaden i den nya kyrkan väcktes intresset för den gamla kyrkan, som då hade förfallit till en ruin. Kyrkmuren restaurerades och stigluckan återuppbyggdes. Vid arkeologiska undersökningar i och kring ruinen har man funnit mynt präglade av Albrekt av Mecklenburg. Vid koret hittades en gravsten med en bön på latin, namnet Nicolaus Abrahami samt årtalet 1590 och under stenen fanns ett skelett av en sjuårig pojke. Vid ingången återfanns två stenar, den ena med texten “INGRID OLOF D. ANNO 1566 17 OCT” och den andra med texten “OLAVUS ANDREAE ANNO DOMINI 1569”. Den senare var kyrkoherde i pastoratet sedan 1530 och var den förste prästen i Hälsingland som efter reformationen hade ingått äktenskap.
Hamnäslederna
finns på FB https://www.facebook.com/hamnaslederna/
Kanotled Älgnäs-Småströmmarna-Tönnebro
I kommunens södra del finns den sägenomspunna Ödmården; den djupa och mörka skog som i tidernas begynnelse var en fruktad barriär mellan södra Sverige och Norrland, full av hedningar, rövare och stigmän.
Nuförtiden är det (nästan) riskfritt att färdas här. Och… du kan göra det med kanot! läs mer här: kanot pdf
Turöversikt Typ av paddling:
Kanadensare, oöm motions kajak eller havskajak. Perfekt familjepaddling!
Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren
Turens längd: Ca 25 km (Tönnångersjön, Strö mån, Varvs- och Bölesnoran och tillbaka till Älgnäs)
Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur
Kanadensaruthyrning: Mats Pettersson tel. 0270-42 20 08, Päivi Quist 0270-42 21 68.
Bada i vår bygd!
Holmsvedenbadet – En del av vår vackra bygd!
Våra två största bad i socknen är
Playa de Långbo – Kiosk öppen vid fina dagar
Skogssand – Kiosk och hamburgarna, öppen vid fina dagar
Fler badpärlor i Holmsvedenregionen:
Sandnäbben
Holmsvedenbadet
Flugan
Yttersjön
Henningesjön
Långtjärn – Härnebo
Kvarnudden
Bra sammanställning på badplatser i Holmsveden finns på holmsveden.se hemsida https://www.holmsveden.se/vara-badplatser/
Fiske
På Tönnfors Fiskeodling är man välkommen att fiska i den stora put & take damm där de har egenodlad regnbågslax av varierande storlekar. I dammen finns även brax, mört och någon abborre.
Dammen är öppen året runt och man kan pimpelfiska under vintertiden. Dammen är lätt tillgänglig för både vuxna och barn och det finns grillplats, WC och en rök som fiskare får använda.
de odlar regnbågslax i stora grävda dammar på gården. För regnbågen tar de 69 kr/kg. Ring gärna innan besök. Läs mer på:https://tonnfors.wixsite.com/tonnforsfiskodling/fiske
Fiske i våra sjöar och vattendrag
Krävs fiskekort på de flesta ställen. Gädda, gös och abborre är tre fiskar man kan få upp om man har fiskelyckan med sig.
Bergviks Sportfiskeklubb förvaltar fiskevatten inom Skogs fiskevårds- områdesförening. Klubben har inom detta område sjöarna Långkässlingen, Öratjärn och Skidtjärn som vi intensivvårdar med isättning av regnbåge, öring och röding. Fiskekort finns att lösa till dessa sjöar i en kortautomat vid Långkässlingen.
Här hittar du fiskevårdsföreningarna i Holmsveden:
https://www.holmsveden.se/fiske-i-holmsvedenbygden/
Har du mer sevärdheter? tipsa oss på info@skogssocken.se.