Fiber det femte färdmedlet, Ja!

I onsdags var det ännu ett möte angående utbyggnad av fiber i vår bygd. Ingen har väl undgått att det privata bolaget Stadsnätsbolaget vill satsa på fiber i skogssocken. De jobbar etappvis istället för att gå ut i hela socknen samtidigt med början i Tönnånger då de redan har en station i Älgnäs och utgår därifrån. Tönnånger är alltså etapp 1 och man behöver ca 65% som beställer fiber i varje etapp för att fortsätta till nästa. Etapp 2 är Holmsveden och Härnebo där tidsfristen för beställningar är idag den 31 januari. I skrivande stund saknas 5 ansökningar för att de skall kunna gå vidare till etapp 3 som är Långbo, Håkanbo, Hemstanäs.

Etapp 4 som är Stråtjära, Bastnäs, Hunsbo, Löten och Nygården. öppnades idag.
Det är alltså nu fritt fram att även anmäla sig i dessa byar! Sista anmälningsdag för Etapp 3 och 4 är 28:e februari.

Frågor som kom upp på mötet var om Söderhamn Nära skulle bygga i Holmsveden, vilket det har varit rykten om. Tanken var att en representant från Söderhamn Nära skulle medverka på mötet, men fick problem med bilen på vägen hit. Han hälsade dock att i dagsläget ligger det inget i deras budget för utbyggnad i Holmsveden som då skulle gälla den centrala delen med ca 50-60 fastigheter som berörs. Söderhamn Nära kommer inte att bygga ut till byarna i Skogs Socken.

När jag ställde frågan till Söderhamn Nära sa de att regeringen hade mål på 90 % av den svenska befolkningen skulle ha fiber och i Söderhamns kommun var Holmsveden de 10% som inte skulle få detta. Men detta var när IP Only var i farten jag fick detta svar.

Vår lokale politiker Mikael Engblom sa att det fanns inget om detta i deras budget. Andra från Söderhamn Nära ha sagt att” – Får ni chansen med Stadsnätsbolaget så ta den, det skulle jag göra.”

Själv anser jag att fiber skall skrivas in som det femte färdmedlet, jämt båt, flyg, tåg- och biltrafik. Med fiber färdas man på också på ett sätt, man färdas till möten, klassrum, bio, konferenser m.m. men utan större miljöpåverkan. Med fiber kan fler bo på landsbygd och kunna jobba hemifrån. Sen har vi kopparnätet som kommer vara obefintlig inom några år, 4G fungerar inte överallt. Fiber är det säkraste vi har just nu och kommer så vara i många år till.

Som ni förstår förespråkar jag detta försök att få fiber till vår bygd, mitt område ligger i etapp 5, och fallerar någon etapp före mig, får jag inte ens frågan, så är det bara.
På möter var den en deltagare som bor på Långbo fritidshusområde, han sa att visst skulle han klara sig utan fiber, men ansöker av solidaritet och vetskapen att fiber höjer värdet på din
fastighet och att nästa generation är på intågande där fiber är högts på listan. Så även om inte du är i stort behov just nu, tänk på barnen av 2000-talet.

Och glöm tanken på Söderhamn Nära, ta chansen nu. 5G finns redan idag men där måste stationerna ligga betydligt närmare varandra än 4G, så det är bara ett storstadsfenomen enligt experter.

Med stor önskan för fiber/Ulrika Hedlund i Henninge, etapp 5

Uppdaterad info 190202: etapp 1 och 2 är nu klara för fiber till sommaren, grattis till er som bor i Tönnånger, Härnebo och Holmsveden.

Ansök om fiber här: https://portal.stadsnatsbolaget.se

 

Kommentarer inaktiverade.