Protestera! Möte på Bygdegården i Skog torsdag 29/11 kl 19.00

Lyssna på inslag från radion idag: Intervju med B-Å Wadell

Protestera! Möte på Bygdegården i Skog torsdag 29/11, 19.00

Som en blixt från klar himmel fick vi den 11 november veta att alla bussturer mellan Bollnäs och Gävle, utom en, läggs ned från den 10 december! Ingen har kommunicerat det med oss överhuvudtaget. Den enda informationen som kommit oss till del är att det på X-trafiks hemsida står ”Alla turer dras in…”

Istället för detta nonchalanta hastverk skulle en rimlig neddragning övervägts. Ett beslut som sedan kunde utvärderas. Det saknas en ansvarfull konsekvensanalys av vad det betyder när nästan alla kollektiva färdmedel för oss skrotas – med ett pennstreck! Motiveringen som står på hemsidan är att ”det blir fler tågavgångar på denna sträcka.” Men vi är inte en del av den sträckan! Alternativet blir bensin- och dieseldriven bil, för de som har. Bussarna i Gävleborg drivs nu till 100% fossilfritt! Den uttalade ambitionen från politikerna har varit att uppmuntra medborgarna att resa just fossilfritt. Att åka buss! De säger att alltför få åker med bussarna här, men de har inte lagt två strån i kors för att uppmuntra och/eller kampanja för ökat bussresande härifrån! Istället lägger de ned och tvingar oss att resa maximalt miljöskadligt!

Det bor ungefär 540 personer här i Stråtjära/Skog och på sommaren mer än fördubblas antalet och då ökar behovet av bussturerna ännu mer. När bussarna försvinner förändras vardagen drastiskt för många av oss. Det kan vi inte stillatigande acceptera. Argumentet att det är så få som kliver på här håller inte. Vi betalar skatt som alla andra men får inte ens hälften tillbaka i service. Uppmuntra alla att resa med bussen om ni menar allvar i klimatfrågan!

Vi kräver att beslutet omprövas! Överväg en mer rimlig neddragning!

Öka möjligheterna att välja miljövänlig kollektivtrafik!

Uppmuntra alla efter hela sträckan att åka buss, när tåget inte är ett realistiskt alternativ. Kombinationen torde vara oundviklig!

Vi Stråtjära-/Skogsbor begär att få se ett konkret underlag till beslutet. Inkluderat en analys av konsekvenserna efter hela sträckan!

Undertecknat av:

Föreningen Aktiv Ungdom, Hem och skola, Hembygdsföreningen, Intresseföreningen för Stråtjäras Framtid, IK Hälsingbocken, PRO, Bastuföreningen, Jaktskytteklubben, Bygdegårdsföreningen,
Bergviks sportfiskeklubb och Ackes livs.

Inlägg på helahalsingland 181126

Kommentarer inaktiverade.