Julklappstips! Boken om Skogens kol.

Historien om Skogens Kols fabrik utanför Kilafors har nu släppts som bok.  Jag som skrivit den heter Johan Bodell, filmregissör och nu också då författare, född och uppvuxen i Kilafors (med rötter i Henninge) men är just nu boende i Göteborg. År 2015 regisserade jag en dokumentärfilm om fabriken och har nu följt upp detta med en bok. Att skriva och berätta om lokalhistoria är något som ligger mig varmt om hjärtat och något jag kommer att fortsätta med även i framtiden. 
Historien om Skogens Kol är berättelsen om fabriks uppgång och fall. Om en bygd som var helt beroende av fabriken. När Skogens Kols fabrik var som störst under slutet av andra världskriget arbetade flera hundra personer innanför fabriksgrindarna och vid nästan varje station längs norra stambanan lastades kol från milkolning i skogarna. För de allra flesta idag är Skogens Kol mest känd som tillverkare av grillkol. Men bolaget bildades redan 1877 av de mellansvenska järnbruken för att ta fram kol till rätt pris.  Nu står fabriken i Sibo övergiven och förfaller. Kvar i marken finns föroreningar och doften av tjära ligger fortfarande tät över området. I den här boken finns ett stycke industrihistoria samlat, men om livet i en by där allt kretsade kring fabriken.


Boken finns bland annat hos Bokstugan (www.bokstugan.se) och på ICA i Kilafors.

Kommentarer inaktiverade.